beats by dre cheap

Električni automobil za svačiji džep

 

Za Europljanina s prosječnom plaćom je sve popularniji e-automobil još uvijek preskup. Znanstvenici sa Sveučilišta u Aachen, međutim, istražuju kako proizvodnju e-vozila mogu učiniti povoljnijom i time sniziti cijenu.

 

Električni automobili postaju sve više statusni simboli. Hollywoodske zvijezde su ponosne na svoje e-automobile, koji ne zagađuju okoliš. A roker Neil Young je čak svoga omiljenog old-timera dao preurediti u elektro-automobil. Ali za građanina koji ima prosječnu plaću, već je malo teže nabaviti takvo jedno vozilo. Jer, ona su još uvijek znatno skuplja nego konvencionalni automobili. Njemački znanstvenici sa Sveučilišta u Aachenu to sada žele promijeniti. Njihov novi model ne bi trebao koštati više nego klasično malo vozilo na gorivo.

E-automobil TeslaBildunterschrift: Elektro-automobil marke Tesla je i u Hollywoodu jako popularan, ali shodno tome i jako skup

Samo 5.000 eura bi trebao koštati "Street Scooter". Barem bez baterije. Ovaj model dizajniran na Sveučilištu u Aachenu bi time bio najpovoljniji električni automobil na svijetu. Ono na čemu istraživanja znanstvenika počivaju je novi način razmišljanja kad je riječ o strukturi vozila.

Proizvodnja prvih Street Scootera 2013. godine

Profesor Achim Kampker, voditelj katedre za produkcijski menadžment u alatnom laboratoriju aachenskog sveučilišta, objašnjava da su e-automobili koji se sada nalaze na tržištu skupi zbog toga što su građeni na osnovu već postojećih vozila na goriva. U njihovom projektu, objašnjava profesor Kampker, su stoga raščlanili sve dijelove automobila i gledali kako mogu prilagoditi proizvodnju vozila tako da ono na kraju manje košta nego od nekoga velikog proizvođača. Profesor Kampker je ujedno i šef poduzeća Street Scooter d.o.o, koje je nastalo kao rezultat istraživanja proizvodnje povoljnijeg elektro-automobila.Prof. Achim Kampker Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Prof. Achim Kampker

2013. bi se prvi Street Scooteri trebali početi proizvoditi. Dotad slijedi ulaganje u razvoj toga elektro-automobila, što ima mnoge prednosti ako se to radi na jednom sveučilištu, navodi Kampker: "Mi tu naravno u našem pokusu imamo više slobode da iskušamo neke stvari i da ulazimo u veći rizik. A upravo to i radimo. Stoga predstavljamo odličnu dopunu kao partner automobilskoj industriji." Slobode o kojima ovaj sveučilišni profesor govori su na primjer da baterija ne mora nužno biti ugrađena u prtljažnik, nego ispod sjedišta. Te lithium-ion (Li-Ion) baterije se mogu napojiti izravno u vozilu. Druga prednost je što se ta baterija za vozilo može iznajmiti. I kad se pokvari, na jednostavan način se može zamijeniti.

Emotivnija vožnja e-automobilom

Projekt Sveučilišta u Aachenu je potpuno u skladu s vremenom. Jer, i njemačka vlada je najavila da narednih godina želi povećati broj e-automobila na ulicama. Oduševljenje kod Nijemaca, ali i uopće kod Europljana nije baš veliko. S druge strane su e-automobili jako popularni u Japanu i Kini, kaže automobilski stručnjak Ferdinand Dudenhöffer. I on sam je iskusio kako je voziti e-automobil. "Ta vožnja je veoma impresivna, jer ubrzanje e-automobila je jako dobro. Stoga je vožnja interesantnija i doživljavate ju emotivnije nego kod normalnih automobila", objašnjava Dudenhöffer.

Prof. Ferdinand Dudenhöffer Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Prof. Ferdinand Dudenhöffer smatra da će se e-vozila voziti samo u gradovimaIpak, ni ovaj stručnjak privatno ne vozi e-automobil, jer ta vozila još uvijek nisu za vožnju na duge staze. I Street Scooter iz Aachena s jednim punjenjem baterije može prijeći tek oko 130 kilometara. To je još uvijek veliki problem. "Elektro-automobil će biti predestinirani za metropole, velike gradove ili kao drugo, rezervno vozilo u obitelji", predviđa Dudenhöffer.

Unatoč manama, projekti kao ovaj na Sveučilištu u Aachenu bi e-automobil ipak mogli približiti malom čovjeku. Prototip Street Scootera će biti predstavljen u rujnu na međunarodnom sajmu automobila u Frankfurtu, gdje će Tehničko Sveučilište iz Münchena također predstaviti svoj model jeftinog elektro-automobila.

jugoslovenka
http://jugoslovenka.blogger.ba
27/05/2011 09:52