jugoslovenka

<script type="text/javascript"><!-- google_ad_client = "ca-pub-8057436899448183"; /* skyzugas */ google_ad_slot = "2691700886"; google_ad_width = 728; google_ad_height = 90; //--> </script> <script type="text/javascript" src="http://page

19.05.2011.

Milioni Nijemaca ovisnici o alkoholu

 

Aktuelni izvještaj njemačke vlade o drogama predstavila je povjerenica vlade Mehthild Dikmans. On pokazuje da alkohol ostaje najrasprostranjenije opojno sredstvo. Čak 16 miliona Nijemaca je zavisno od alkohola.

 

Iako je u 2010. godini zabilježen pad broja konzumenata alkohola, njemačku vladu i dalje brine ukupna brojka onih koji pate od alkoholizma. Posebno je zabrinjavajući trend među mlađom populacijom, pod nazivom “opijanje do besvijesti”. Pri tome se podrazumijeva konzumacije najmanje pet alkoholnih pića među djecom i omladinom od 10 do 20 godina.

Da je ovaj trend u porastu, govori i podatak da je samo u prošloj godini zbog trovanja alkoholom u bolnicu smješteno 26.400 mlađih lica u pomenutoj starosnoj dobi, što je za 2,8% više u odnosu na 2008. Godinu.

Alkohol je često povod za brojne probleme Bildunterschrift: Alkohol je često povod za brojne probleme

Povjerenik vlade za drogu i opojna sredstva Mehthild Dikmans (Mechthild Dykmans) objašnjava nove mjere vlade:

“Da omladina ne bi tako lako dolazila do alkohola, kontaktirali smo Trgovačko udruženje Njemačke i Savez benzinskih pumpi. Dogovorili smo određeni akcioni plan za pridržavanje zakona o zaštiti omladine. Dogovor podrazumijeva stalnu kontrolu ličnih dokumenata kod kupaca koji djeluju mladoliko. Osim toga, u prodavnicama moraju biti vidljivi upozoravajući znaci o zabrani prodaje alkohola maloljetnim licima, a prodavači moraju proći neophodnu obuku.”

Zavisnost od igara na sreću u porastu, konzumacija nikotina i kanabisa u padu

Zavisnosti od alkohola posebno su podložne pripadnice ženskog pola. Ukupno 370.000 žena u Njemačkoj suočen je sa ovim problemom. Zbog posljedica konzumacije alkohola, a posebno u trudnoći, u Njemačkoj svake godine bude rođeno 10.000 beba sa duševnim i tjelesnim nedostacima.

Za razliku od alkohola, konzumacija nikotina i kanabisa u Njemačkoj je u padu. Istovremeno je u prošloj godini zabilježen i pad smrtnih slučajeva narkomana za 7%, jer su im u međuvremenu poboljšani sanitetski uslovi. Na raspolaganju im stoje posebne prostorije u kojim mogu da konzumiraju drogu i u kojim istovremeno mogu da dobiju čiste injekcije i ostale potrepštine.

Posebno ugroženi maloljetnici i ženeBildunterschrift: Posebno ugroženi maloljetnici i žene

Problematičan je porast zavisnika o igrama na sreću, jer se mnogi restorani i kafići koji imaju automate i poker aparate, ne pridržavaju postojećih pravila. Povjerenik vlade poručuje:

“U borbi protiv droge i ostalih zavisnosti, neophodna je kooperacija više ustanova koje pružaju pomoć zavisnicima, omladini, škole, socijalne uprave, ali i država, pokrajine, opština. Posebno mi je važno da svi ti ljudi međusobno sarađuju, a ne da im se gube kontakti. Zbog toga je neophodna sveobuhvatna koordinacija i umrežavanje svih tih aktera”, smatra Dikmans.

Vlada je danas objavila i informaciju da, pod posebnim uslovima, odobrava i proizvodnju ljekova koji u sebi sadrže određenu dozu kanabisa. Nadaju se da će ovo biti od pomoći onim ljudima kod kojih dosadašnja sredstva protiv bolova nisu ostvarila očekivani efekt.

<< 05/2011 >>
nedponutosricetpetsub
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
293031

MOJI LINKOVI

extra sajtovi
www.centar.ba
www.jahorina.org
www.peugeot.ba
www.milkos.ba
www.klas.ba
www.watchtower.org
www.jahorina.org
www.gradisarajevo.net
www.nacional.hr
www.net.hr
www.serbiancafe.com

ok sajtovi


naj sajtoviajde
www.poljoprivreda.ba
www.depresija.org
www.market.ba

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
24498

Powered by Blogger.ba